admin on 31st Март 2013

32261216144632Щоденне вживання деяких продуктів харчування може призвести до утворення ракових пухлин. Список небезпечної їжі склав популярний дієтолог зі США. Постійна присутність у раціоні людини певної їжі загрожує розвитком онкологічних захворювань і інших серйозних хвороб. Фахівець із харчування Джаред Кох (Jared Koch) назвав п’ять основних продуктів — убивць.

Шкідники в бляшаних банках. На думку Коха, перше місце в цьому списку займають консервовані томати — особливо ті, що зберігаються в бляшаних банках. Як пояснив учений, будь-які консерви містять шкідливу для здоров’я речовину бісфенол А, а кислота томатів, контактуючи з металом, збільшує його концентрацію. Тому ці плоди краще їсти у свіжому виді. До речі, бісфенол А також використовується при виготовленні пляшок для води, контейнерів для впакування продуктів і компакт-дисків.

Наші улюблені сосиски, а також ковбаси, копченості, бекон та інші подібні м’ясні напівфабрикати — на другому місці. У них, попереджає дієтолог, міститься величезна кількість гормонів, нітратів і інших добавок. Між іншим, кожен житель Росії (і України також – прим. адм. сайту) по статистиці вживає 40 кг м’ясних напівфабрикатів на рік. Шкідливість ковбаси й сосисок прямо залежить від кількості в них добавок.

Виробники збільшують кількість фаршу у два рази, використовуючи каррагіан (Е-407) — офіційно дозволений препарат — згущувач. Хоча він і дозволений, учені давно пов’язують каррагіан з раком. Домішка оксиду етилену, що міститься в цій речовині, може призвести до утворення хлоргідринів етилену, який є високо канцерогенним з’єднанням, що провокує виникнення виразки й раку. У маленьких дозах він не шкідливий, але крім нього в сосиски й ковбасу додають пірофосфати, нітрити натрію й калію. Всі ці речовини надають ковбасним виробам смак справжніх, але шкодять здоров’ю.

Маргарин. Третім у списку самих шкідливих продуктів за версією Джареда Коха є маргарин. Він містить транс-жири, які ушкоджують судини й можуть призвести до розвитку серцево-судинних захворювань, ожиріння й онкології. Дослідження, проведене нещодавно британськими лікарями, показало, що вживання маргарину різко збільшує рівень «поганого» холестерину в крові.

Крім широко відомих негативних наслідків високого рівня холестерину в крові — атеросклеротичних бляшок і зростання ризику інсульту — ще й слабне імунітет.

Рафінована рослинна олія теж виявилася небезпечною. У такій олії співвідношення Омега-6 і Омега-3 жирних кислот становить 15:1 при нормі 1:1, що провокує появу запальних процесів в організмі. До того ж, з рафінованої олії, разом зі смаком і ароматом віддаляються ще й безліч корисних речовин: натуральні вітаміни й корисні амінокислоти. Така рослинна олія стає біологічно неактивною, і не несе жодної користі для організму.

Обсмажені в рафінованій олії продукти теж стають потенційними канцерогенами. Наприклад, коричнева скоринка на піджаристій картоплі, яку ми так полюбляємо, містить акриламід — речовину, що також має канцерогенні властивості й навіть здатна руйнувати ДНК. Найбільше акриламіду утворюється, якщо довго жарити картоплю у фритюрі — наприклад, так, як це роблять у закладах фаст-фуду.

На п’яте місце за шкідливістю дієтолог помістив соєві продукти, штучні підсолодувачі й поварену сіль. Соя, при всіх своїх корисних властивостях, істотно збільшує ризик хвороби Альцгеймера й інших розумових порушень, а її регулярне вживання призводить до прискорення старіння організму приблизно на 5 років. Штучні підсолодувачі мають канцерогенні властивості й провокують ожиріння, а поварена сіль причетна до захворювань серцево-судинної системи, нирок і печінки, до гіпертонії, ревматизму й ожиріння також.

Анна Заславська

За публікацією «Medpulse.ru»

Переклад на українську – сайт «Гвіздівці»

Мітки: , , , , , , , , , , , ,

Залишити коментар