Ми продовжуємо розповідати про унікальні за своїми властивостями рослини, які постійно поряд з нами, але ми їх чомусь практично не використовуємо. Сьогодні ми розповімо про календулу. Інша розповсюджена назва цієї квітки – нігтики лікарські, нігтики аптечні. Належить вона до сімейства астрових (Asteraceae). Аптечна назва: Calendula officinalis L.
Календула лікарська або нігтики — літня трав’яниста рослина сімейства астрових висотою 40 — 60 см. Стебло гіллястий, мягкоопушений, ребристий. Листи, що одягають стебло, чергові, нижні — широколапчасті, верхні — довгасті. Квітне все літо, починаючи з червня. Квітки золотаво-жовті або жовтогарячі, на верхівці стебел зібрані в корзинчаті суцвіття діаметром 4-5 см. Запах ароматний. Плід — зігнута сім’янка. Дозрівати починає в липні.

Календула лікарська в Україні зустрічається тільки в культурі, іноді дичавіє. Вирощувати її можна майже на всій території України. Росте на вологих, відкритих, сонячних місцях. Попередниками є ранні городні культури, що прибираються. Ділянку восени перекопують і вносять 3-4 кг. гною, 40 г. суперфосфату й 10 г. аміачної селітри на 1 кв. м. При відсутності гною на ту ж площу вносять 15 г. аміачної селітри, 10 г. калійної солі й 60 г. суперфосфату.

У квіткових кошиках календули знайдені каротин, лікопін, віолоксантін, цитроксантин, рубіксантин, флавохром, смоли, слиз, фітонциди, органічні кислоти — яблучна, саліцилова. У листах — гірка речовина календен, сапоніни, вітамін С. Запах квіток обумовлений наявністю ефірного масла. Його в них близько 0,02%. Чим інтенсивніше пофарбовані квітки, тим більше в них каротину (близько 3%).

Насіння сіяють у строки посіву ранніх ярових культур з міжряддями 50-60 см. Зашпаровують їх на глибину 2-3 см. Одночасно з посівом насіння у ґрунт вносять 30-40 г. гранульованого суперфосфату на 1 кв. м. Використовують у харчовій промисловості як барвник при виробництві жирів і сиру, масла й маргарину. Календула є гарним медоносом.

Календула – один з улюбленіших рослинних засобів не лише народної медицини, а і офіційної. У практичній медицині використовують настойку і настій. Лікувальна дія препаратів з календули пов’язана з наявністю у квітках каротиноїдів, флавоноїдів і вітамінів. Рослину застосовують як протизапальний, ранозагоювальни, бактерицидний, спазмолітичний, жовчогінний, дерматотонічний, болезаспокійливий і протисвербіжний засіб. Воно допомагає при порізах, забитих місцях, опіках, себореї, фурункульозі, ерозії шийки матки й кольпітах.

Лікарською сировиною слугують суцвіття. Збирають їх все літо, в міру розкриття не менш половини язичкових квіток у немахрових сортів. Перерва між зборами кошиків може бути 2-5 днів. Сушать відразу ж на горищі або під навісом, розкладаючи тонким шаром і часто перевертаючи. У сушарці температура не повинна перевищувати 40…45°С. Сушіння закінчують, коли кошики розпадаються при легкому натисканні пальців. Зберігають у бляшаній тарі 1 рік. Квіткові кошики містять каротиноїди (каротин, рубіксантин, цитроксантин, флавохром, флавоксантин, віолоксантин та ін.), смоли, слизи, органічні кислоти й гіркі речовини.

Препарати календули протипоказані при зниженому артеріальному тиску.

Рецепт універсальної мазі з календули.

Можна порадити практично універсальну мазь, що згодиться майже на всі випадки життя.

Візьміть 50 г. подрібнених у дрібну пудру квіток календули, змішайте з 200 г. пряженого нутряного свинячого сала, поставте на киплячу водяну лазню і, постійно помішуючи дерев’яною лопаточкою, доведіть до однорідного стану. Зберігаєте отримане зілля в холодильнику.

Мазь з календули незамінна при будь-яких ранах, що погано загоюються, при захворюваннях шкіри, закупорках, варикозних розширеннях вен і пролежнях, які є серйозною проблемою при догляді за лежачими хворими. Мазь прискорює загоєння великих і малих ран, стимулює грануляцію тканин, перешкоджає розвитку запальних процесів, має бактерицидні властивості стосовно стафілококів і стрептококів.

Мазь поліпшує циркуляцію крові в шкірі, робить її еластичною і більш стійкою до механічних і хімічних подразнень. Різані, глибокі рвані рани, защемлення, здерта шкіра, опіки від окропу, опіки при проведенні променевої терапії, тріщини, садна (часто на губах, у кутах вік, на пальцях і сосках груди) добре піддаються дії цієї мазі.

Мазь із календули дієва при всіх видах бактеріальної або грибкової інфекції шкіри (наприклад, навколо рота, в області заднепрохідного отвору, на ділянках шкіри, вкритих сверблячою висипкою). При алергійних або шкірних висипках іншого походження вона зм’якшує напругу або сверблячку, допомагає при догляді за руками, якщо вони стають шорсткими й покриваються тріщинами від їдких миючих та чистящих засобів, або коли обличчя і губи піддаються різким погодним впливам при сильних морозах або жарі.

Для грудних дітей, що страждають попрілостями, мазь із календули — незамінний цілющий засіб. Дерматит від пелюшок, сип немовлят, реакція на одноразові пелюшки — все це швидко зникає під дією мазі. Чоловікам із чутливою шкірою не знайти після гоління кращого заспокійливого і цілющого крему, ніж ця мазь.

Для готування відвару з календули 20 г. суміші заливають 3-ма склянками холодної води, витримують 8-10 год., кип’ятять 5 хв., настоюють 30 хв. і проціджують. Випивають за 5-6 прийомів до кінця дня.

Для готування настою з календули 2 столові ложки сировини заливають 1 склянкою гарячої води, нагрівають на киплячій водяній лазні 15 хв. і проціджують. Приймають по 1-2 столові ложки 2-3 рази в день у теплому виді.

Досить популярною є спиртова настойка або водний настій для зовнішнього вживання при запальних процесах. Компреси, обмивання, примочки прискорюють регенерацію тканин. Використовують настойку календули при довготривалих виразках, які не загоюються, при ранах, остеомієліті, екземі, у вигляді полоскань при ангіні, стоматиті, для зміцнення ясен. Досить часто препарати з календули застосовують у косметиці. Примочки і протирання настойкою та настоєм скорочують пори на обличчі, зменшують саловиділення, допомагають при жирній себореї, прищах і вуграх. Календула — прекрасний засіб від лупи і випадання волосся.

Для харчових цілей використовують квіткові кошики календули як гарнір до тушкованих блюд, для заправлення супів, салатів. Свіжі або сушені квітки додають у м’ясні й овочеві супи. З них готовлять наливки й настойки. Подрібнені на м’ясорубці і перемішані з вершковим маслом, вони використовуються для готування бутербродів, ароматизації і фарбування сиру.

По матеріалах збірників з використання лікарських трав

Мітки: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Залишити коментар