3285492Наш сайт неодноразово звертався до теми виноградництва. Зокрема, нещодавно ми публікували статтю «Виноградництво та виноробство у Бессарабії XIX сторіччя». В деякій мірі це пов`язане з тим, що кліматичні умови останніх років все більш сприяють відновленню виноградництва на теренах Північної Бессарабії і воно дійсно поступово відновлюється. Сьогодні ми пропонуємо відвідувачам сайту звернути увагу на таку, пов`язану з виноградництвом тему, як  ампелотерапія.

Виноградне лікування,  ампелотерапія (від грец. «ampelos» — виноград і «therapeia» — лікування), це є — використання винограду для лікування різних захворювань, переважно – хронічних.

Traubenkur-Baden-Baden

Реклама лікування виноградом на німецькому курорті (ХІХ ст.)

Лікувальні властивості винограду відомі здавна. Про них знали люди, що жили ще до нашої ери. Зокрема, з I століття н.е. у греків і римлян широко застосовувалося лікування виноградом для відновлення сил і поліпшення обміну речовин. Про це згадували Діоскорід, Цельс, Пліній Старший. Древні цілителі лікували соком незрілих ягід винограду ангіну й виразки в роті. Цей засіб збивав жар і допомагав при крововідхаркуванні. Сушені плоди давали людям із хворими внутрішніми органами — легенями, печінкою й нирками. Видатний таджицький учений і лікар Стародавнього Сходу Авіценна (980-1037) рекомендував страви з нестиглого винограду хворим у непритомному стані, за окремих інфекційних недуг, наприклад від чуми. Лікарі Тибету використовували виноград для лікування легень, за гарячкових станів.

З середині ХIХ ст., коли хімічний склад ягід був добре вивчений, лікувати виноградом сталі також в багатьох країнах: Франції, Німеччини, Швейцарії, Австрії та в інших країнах Європи. Земські лікарі Російської імперії в ХІХ та на початку ХХ сторіччя успішно лікували солодкою ягодою пухлини й меланхолію (депресію), а промиті листи кущів прикладали до ран — щоб швидше гоїлися. У Криму, виноградолікування активно впроваджував лікар Володимир Миколайович Дмитрієв (книга «Лікування виноградом у Ялті, на Південному березі Криму», 1878 рік).

3698528Дмитрієв, Володимир Миколайович — лікар і метеоролог (1839 — 1904). Закінчив курс у Московському університеті; служив земським лікарем у Ялті, де вивчав південний берег Криму в кліматичному й кліматолікувальному відношенні. За пропозицією Дмитрієва в Ялтинському повіті були організовані метеорологічні спостереження в декількох пунктах. Зібрані ним дані розроблені в його ж «Очерке климатических и санитарных условий южного берега Крыма» (Ялта, 1890). Йому ж належать: «Кефир, лечебный напиток из коровьего молока» (Ялта, 1883 — 1899, 7-е видання), «Лечение виноградом в Ялте и вообще в Крыму» (Ялта, 1896, 4-е видання) і інші.

Дмитрієв В.М. перший висунув ідею, а наукові дослідження згодом це беззастережно підтвердили, що червоний виноград, завдяки великій кількості антіоксидантів-поліфенолів-біофлавоноїдів: антоціанів, танінів, катехинів, антоціанидінів, ресвератролу, дігідрокверцетину, нормалізує ритм серцевих скорочень, артеріальний тиск крові, поліпшує склад крові й підвищує рівень гемоглобіну, нормалізує роботу печінки, сприяє очищенню організму від токсинів, підвищує загальний тонус організму й допомагає швидко відновлюватися після перенесених стресів і фізичних навантажень. Інший лікар — А.В. Діяконов пізніше — у 20-х роках ХХ-го ст. ввів виноградолікування у санаторну практику.

Найбільш просто суть лікування виноградом було викладено ще у 1974 році у німецькому виданні: «лікування виноградом (Traubenkur) — це інтенсивне, протягом багатьох тижнів вживання в їжу винограду при відмові від їжі жирної, борошняної та такої, що сприяє спучуванню живота. Воно повинне супроводжуватися достатньою фізичною активністю …» (Vgl. Knauthe, Die Weintraube // Leipz. 1874). Але, звісно, не все так просто. У цього виду лікування, як і у будь яких інших, є застереження та протипоказання.

Головні складові частини виноградних ягід: 10-33% цукру (глюкоза й фруктоза), органічні кислоти (виннокам’яна, яблучна, лимонна, дубильна й ін.), солі калію, натрію, кальцію, заліза, алюмінію, пектинові речовини. Крім того, у винограді містяться вітаміни С, групи В, провітамін А (каротин), а також деякі ферменти й фітонциди.

Ягоди винограду містять воду (80,0 %), азотисті речовини (0,4 — 0,8), цукру (16-26), клітковину (0, 6-0,8), органічні кислоти (0, 9-1,5), пектинові речовини (0, 2-0,6), пентозани (0, 6-0,8 мг%), у соку є вітаміни С, групи В, Р и РР, фолієва кислота, солі калію (205 мг%), кальцію, магнію, заліза (0, 5-0,6 мг%), марганцю, кобальту, ферменти. З органічних кислот у плодах винограду переважають яблучна та винна, які й визначають його смакові якості. Шкірочка ягід містить дубильні речовини й барвники, а також ефірні масла. Виноград, від інших рослин взагалі істотно відрізняється наявністю значної кількості фолієвої кислоти. При цьому, при проведенні ампелотерапії винограду з вживанням його до кілограма на добу можна одержати 2-3 добові норми фолієвої кислоти. У ягодах є ще вітамін К — від 0,5 до 1, 2-2 мг. За хімічним складом виноград дещо подібний жіночому молоку.

Ресвератрол, що міститься у винограді — це фітоолексін, що синтезується в деяких рослинах (сосна, виноград, арахіс). Найкращим джерелом ресвератролу є червоне вино. Подібно всім поліфенолам, ресвератрол — потужний антиоксидант, активність якого перевершує вітамін Е. На відміну від естрадіолу й діетілстілбестрону, які прискорюють розвиток низки гормонозалежних пухлин і надлишок яких пов’язаний з підвищеним ризиком розвитку раку молочних залоз, ресвератрол проявляє різнобічну протипухлинну дію. Ресвератрол — регулятор обміну жирів в організмі.

vinogradДля виноградного лікування використовують, так звані, лікувальні сорти винограду, зокрема, з відомих в наших краях, Шасла, Рислінг, Семільон, Гауш, Трамінер, Піно нуар, мускатні сорти, а також з середньоазійських — Тагузюм, Аккішміш, Челєкі, Ходжаахрой, тощо. Здебільшого у лікуванні використовують червоні сорти винограду, адже вони є більш насиченими корисними речовинами. Для лікування деяких захворювань є дуже корисною сорти Ізабелла та похідні від неї. Звісно, що, сьогодні є також багато нових сортів, що походять від зазначених і їх лікувальні властивості є не меншими. Це, зокрема, сорт Конкорд, про який буде додатково зазначено в подальшому.  Білі сорти теж можна використовувати, а тим, для кого червоні та темні сорти є важкими для організму — навіть варто лікуватися саме ними.

Поки що, виноградне лікування застосовують на курортах Південного берегу Криму (Судак, Євпаторія), Молдови, Грузії, Вірменії, Азербайджану й Середньої Азії, за звичай, у поєднанні із кліматотерапією. На цей час намагаються розвивати ампелотерапію у Закарпатті, щоправда, поки що на рівні дрібних приватних господарств та сімейних підприємств.

З винограду або з застосуванням компонентів винограду фармацевтична промисловість виготовляє деякі лікі.

ЛІКУВАННЯp1

При виноградному лікуванні активізуються обмінні процеси (у першу чергу водно-сольовий обмін), збільшується виведення сечі, що сприяє зменшенню набряків, нормалізується секреція шлунку, підсилюється моторна функція кишечника, поліпшується апетит. Виноградне лікування призначають при занепаді харчування, особливо у хворих на початкову стадію туберкульозу, при хворобах серця, печінки, нирок, легенів, подагрі, вторинних анеміях. Вживання винограду поліпшує стан серця. Як вже зазначалося, виноград містить три вітаміни, що мають пряме відношення до системи кровообігу й кровотворення: фолієву кислоту, що підсилює кровотворення, вітамін К, що позитивно впливає на систему згортання крові, і вітамін Р, що зміцнює стінки кровоносних судин і нормалізує кров’яний тиск.

Звичайно, у перші три дні призначають 0,5-0,6 кг винограду по трьох прийомах (по 0,2 кг): першу порцію — натще за 1-2 години до сніданку, другу — за 2 години до обіду й третю — через 5 годин. На четвертий день вживають до 1 кг винограду, на сьомий — 1,2 кг. Курс лікування — 3-4 тижні. При нирковій і серцевій недостатності лікування виноградом призначають у формі розвантаження протягом 2-3 днів підряд. Звісно, потрібно правильно підбирати сорти винограду для лікування кожного окремого пацієнта.

Ізюм ефективніше, ніж свіжий виноград, зміцнює нервову систему й серце, придушує гнів, «чистить» лімфу, кров, легені, печінку й кишечник. Знахарі заливали ізюм виноградним оцтом у співвідношенні 4:1, давали настоятися тиждень, а потім лікували цим зіллям жовтяницю, пухлини, селезінку, виводили камені із сечового міхура. Доза, що рекомендується: 1 чайна ложка — 3 рази на день через півгодини після їжі. Рекомендується вживати ізюм, отриманий із кращих видів солодкого білого винограду.

Зовсім не будь-який сорт винограду дасть гарний ізюм. Ізюм набув широкої популярності завдяки своїй високій харчовій цінності: вміст цукру в ньому приблизно у вісім разів вищий, ніж у свіжому винограді, причому якість цукру не поступається якості цукру, що міститься у винограді. Основні складові цього цукру — глюкоза й фруктоза. Все це робить ізюм найбагатшим джерелом енергії!

При яких хворобах рекомендується ампелотерапія (виноградолікування)?

Хронічні хвороби печінки, жовчного міхура й жовчних шляхів різного походження (у тому числі хвороба Боткіна, але не раніше, ніж через півроку після виписки зі стаціонару). Хронічні гепатити, холецистити, ангіохоліти — якщо немає схильності до частих загострень і без змін з боку крові.

Дискінезії жовчних шляхів і жовчного міхура.

Подагра, артрит, артроз, остеохондроз, сечокислий діатез.

Оксалурія й фосфатурія (підвищений вміст у сечі солей щавлевої кислоти або фосфору при сечокам`яній хворобі й патології обміну речовин). Тіреотоксикоз (легкі форми).

Анемія (недокрів’я) і знижений рівень гемоглобіну.

Також при деяких захворюваннях дихальних шляхів та навіть опірно-рухомого апарату.

134679При серцево-судинних захворюваннях, 300 свіжого листя винограду залити 3 л холодної води, настоювати 3 дні, процідити, пити по 100 мл 3 рази на день. Для зміцнення серцевого м’язу 2 кг. родзинок без кісточок добре промити теплою водою, висушити на чистій білій тканині, перебрати; з’їдати по 40 ягід суворо за 30 хвилин до їжі. Таким чином з’їсти 1 кг ягід, потім щодня зменшувати дозу прийому на 1 ягоду: 1-й день — 40 ягід, 2-й день — 39 ягід і т. д. до прийому 1 ягоди.

Для лікування атеросклерозу, за допомогою соковижималки вичавити свіжий сік з винограду. Виноградний сік пити 3 рази на день: вранці натщесерце, за годину до обіду і ввечері. Виноградний сік починайте пити з 1 склянки на прийом і доведіть разову дозу до 2-х склянок, але слідкуйте за артеріальним тиском. Первісна добова доза винограду — 1 кг, поступово підвищуйте її, але обережно. Курс лікування триває 3-4 тижні. У цей період рекомендується не вживати жирного м’яса, сирого молока і спиртних напоїв.

При гіпертонії: 1 ст. ложку сухого листя винограду залити склянкою окропу, настояти 20 хвилин і випити в два прийоми — вранці і ввечері за півгодини до їди. Виноград можна вживати в обмеженій (індивідуально) кількості, краще – білий столовий, сік вживати тільки у сильно розбавленому вигляді і також в обмеженій кількості.

Для лікування сухот (туберкульоз легень), вживати виноград з кісточками у великих кількостях, якщо тяжкість в шлунку — без кісточок (сорт китайський).

При бронхіті бажано вживати темні сорти винограду, ягоди не ковтати, а розжовувати, частково разом з кісточками.

Хронічні катари верхніх дихальних шляхів лікують ароматичними сортами: Ізабелла та Мускат.

При дизентерії: налити в склянку 80 мл заварки чаю, розчинити 40 г цукру, долити 100 мл свіжого кислого виноградного соку (із зелених незрілих плодів). Пити по 1 чарці 3 рази на день.

Запори хронічні: пити по 2 склянки виноградного соку щодня 3 рази на день за годину до їди, протягом 2 місяців.

Коліт з запорами і атонією кишечника: виноград з’їдати по 200-300 г на день (курс: 1-2 місяці).

Лишай: розрізати виноградину (кишмиш) або родзинки навпіл і натирати хворе місце 3-4 рази на день.

Люмбаго (простріл): 1,5 кг свіжого листя і молодої лози винограду залити 5 л води, кип’ятити 20-30 хвилин, процідити. Використовувати для ванн і припарок.

Невралгія сідничного нерва (ішіас): 1,5 кг листя і молодої лози винограду залити 3 л води, настоювати 2 години, процідити і вилити у ванну. Приймати ванни по 20-30 хвилин перед сном. Ще 1 рецепт: 3 ст. ложки подрібненого листя і молодої лози винограду залити 0,5 л води, закип’ятити, наполягати 10 хвилин, процідити. Пити по півсклянки 3 рази на день.

Радикуліт: з молодого листя винограду робити гарячі припарки або приймати ванну з їх відваром.

Johanna_Brandt

Johanna Brandt

Ракові захворювання: американські біологи виявили, що одним зі засобів захисту від таких захворювань, як рак грудей у жінок, може бути 100-процентний виноградний сік. Відповідно до дослідження Університету Іллінойсу, природні складові напою запобігають ушкодженню ДНК у грудних клітинах і блокують дію канцерогенних речовин. Медики також помітили, що сік, отриманий з винограду, також збільшує активність ферментів, які сприяють детоксифікації шкідливих речовин, що розвивають рак і сповільнюють прогресію поширення ракових клітин. Ці процеси відбуваються завдяки дії антоціанинів, що надають винограду його глибокий фіолетовий колір і мають потужний антіокисний ефект. Онкологи радять жінкам в якості профілактики від раку молочної залози випивати по склянці виноградного соку щодня. Але при цьому, варто порадитися з лікарем – наскільки концентрований має бути цей сік.

Та це не є первісним винаходом американських медиків. Ще у 1925 році вийшла книга Іоханни Брандт (Johanna Brandt) «The Grape Cure», присвячена лікуванню виноградом раку шлунку. У цьому методі використовувалася й шкірка винограду і його насіннячка. Та й вона не сама це видумала, а описала методи, які застосовували в Південній Африці. Більш детальне відкриття, що ракові клітини споживають в 15 разів більше глюкози й інших цукрів, було зроблено дещо пізніше — у 1931 році Отто Генріхом Варбургом, за що він одержав Нобелівську премію. Напевно, глюкоза просто виконує функції транспорту й допомагає проникнути у хворі клітини, а активною протираковою речовиною є ресвератрол. А от саме цю речовину стосовно лікування ракових хвороб почали вивчати лише в 90-ті роки XX століття. Ресвератролу особливо багато в шкірці синього, саме синього, а не червоного, винограду. Щоправда, антиракова дія ресвератролу на людину вважається на сьогодні недоведеною через його низку біодоступність, хоча досвіди на мишах були успішними. Але вивчення ресвератролу триває, у тому числі й на тривалість життя, склероз, глаукому, тощо. Отже, можливо, глюкоза просто поліпшувала його біодоступність. Тому інтерес до методу виник знову.

У рамках програми, яку вів National Cancer Institute, дослідженню піддавалися тисячі рослин з погляду вмісту в них протиракових речовин. Ресвератрол був виявлений в 72 видах рослин, але найбільше його у винограді. У свіжому білому виноградному соку його до 200 мікрограм на літр, у червоному в п’ять разів більше: 1100 мкг/літр. У червоному вині його більше ще на порядок: від 2 до 12 міліграм/літр. Але ще більше його у виноградній шкірочці. При лікуванні за методом Іоханни Бранд сорт винограду був названий зовсім виразно: Конкорд. Хоча достатньо точних результатів досліджень не має, але факт цей очевидний: саме в синіх гібридах з американською лозою ресвератролу найбільше. І тому застосування ягід разом зі шкірочкою й кісточками при лікуванні раку шлунка має своє пояснення.

Особливо корисний виноград також для дітей. Діти, що вживають (хоча б сезонно) виноград, добре ростуть, стають врівноваженими, менш дратівливими. Спостереження показали, що при щоденному вживанні близько 1 кг свіжого винограду маса тіла у дітей за місяць збільшується на 1,5-4 кг.  Живильні речовини, які містяться в 1 кг винограду (в основному цукри), дають енергію, що відповідає 25-33 % добовій потребі людини в ній. 1 кг винограду за енергетичною цінністю дорівнює 227 г хліба  або 387 г м’яса, або — 1,1 кг картоплі, або — 1,1 л молока. Тому, все ж, варто слідкувати за нормою вживання винограду дітьми, особливо тими, що ведуть малорухомий або недостатньо рухомий спосіб життя.

Косметологічні властивості: сік недозрілих ягід використовують в якості засобу, що робить шкіру еластичною, привабливою й очищає її від плям. Із цією метою змочують свіжим соком тонкий шар вати або складену в кілька шарів марлю й накладають на обличчя й шию на 20-25 мінут. Після зняття такого компресу обличчя вмивають теплою водою, висушують м’яким рушником і змазують кремом. Бажано перед процедурою зробити парову ванну. Жінкам у будь-якому віці хочеться виглядати молодими й привабливими.

Ще один рецепт: потрібно змочити соком винограду полотняну серветку або марлю, складену в кілька шарів, і накласти на обличчя на 15-20 хвилин. Після зняття маски обличчя обполоскати теплою водою, висушити м’яким рушником і нанести живильний крем.

На одну маску досить 1-1,5 столової ложки соку. Курс — 15-20 процедур. Застосовувати маску бажано 2-3 рази в тиждень. Така маска робить шкіру бархатистою, свіжою, еластичною, попереджає в’ялість, добре очищає й тонізує її.

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ !!!

371982

Та все ж, варто знати, що під час виноградного лікування хворі не повинні вживати жирної їжі, молока й молочних продуктів, борошняних виробів, маринадів, шоколаду, консервованої продукції, жирної риби, алкогольних напоїв, пива, квасу, мінеральних вод, сирих фруктів (крім самого винограду, звісно) щоб уникнути ускладнень із боку шлунково-кишкового тракту. Дієта при виноградолікуванні має складатися з білого хліба, масла, яєць, сиру, вареної риби, м’яса, щоб не викликати посилення бродильних процесів у кишечнику.

Крім того, виноградне лікування протипоказане або частково протипоказане, при цукровому діабеті, всіх гострих захворюваннях, виразці шлунку, загостренні хронічного туберкульозу, хронічних проносах. При гіпертонії і ожирінні таке лікування показане обмежено. Як то Ви читали вище — лікування здійснюється не плодами, а листям. Але це не означає, що при цих захворюваннях не можна вживати виноград у ягідах взагалі. Його можна та потрібно вживати, але дуже обережно, здебільшого білі десертні (не винні) сорти, невеличкими порціями, розмір яких підбирається для кожного окремо. Ще більш обережним варто бути з виноградним соком, який при вказаних захворюваннях аж ні як не варто пити без істотного розбавлення водою. У всіх випадках, навіть для здорових людей, добова порція винограду не повинна перевищувати 2 — 3 кг. (для особливо здорових — 3,5 кг.), а порція виноградного соку — 1,2 л.

Під час лікування виноградом варто суворо дотримуватися певних правил: використовувати тільки достиглий виноград із вмістом цукру в межах 25-30%, з кислотністю не вище 0,5-0,8%. Використовуючи сік, виходять з того, що 1 склянка соку (200 мл) відповідає 400 г винограду.

Перед виноградолікуванням хворого обстежують, роблять аналіз сечі і крові, дають лад зубам і ротовій порожнині. Виноград добре промивають кип’яченою водою, щоб позбутися пилу та хімікатів, які застосовувались під час обприскування винограду, їдять тільки м’якуш. Не варто вживати виноград і виноградний сік холодними, бо вони у холодному вигляді можуть зумовити нудоту, блювання, подразнення слизової оболонки шлунку і кишок. Після вживання винограду або соку рот обполіскують розчином питної соди, заздалегідь почистивши зуби, а потім прополіскують рот чистою водою, щоб не пошкоджувалася зубна емаль.

Викладено, в основному за публікацією: БСЭ. — М., 1971. — Т. 5.

Додатково використані публікації: Найдавніші ліки або ампелотерапія // Виноград и вино. — 1998. — № 2. Кисличенко В.С., Кузнєцова В.Ю.; Кузнецова В.Ю. Вивчення біологічно активних речовин Vitis vinifera та створення на їх основі лікарських засобів — Х., 2006; Ампелотерапия, или лечение виноградом І. Заика, та інші

Мітки: , , , , , , , , , ,

Залишити коментар