admin on 25th Июль 2010

Останні дні у нашому краї (та і не лише у нашому) від палючої спеки й нестерпної духоти не сховатися. У розпеченій атмосфері дуже важко займатися повсякденними справами та навіть пересуватися вулицями у світлий час доби. Та від сьогодні нібито спека трохи почала спадати. Але ж, напевне, ніхто точно не знає – як воно буде далі? Що безумовно зрозуміло – усім нам в цьому та в наступні роки ще не раз будуть дошкуляти більш або менш тривалі спекотливі дні або цілі періоди.

Що робити, щоб у жарі «не спалити» своє здоров’я?

Насамперед, потрібно постаратися скоротити час перебування під прямими сонячними променями: сильна жара впливає на імунну систему й послабляє організм. І особливо постежите за дітьми: вони перегріваються на сонце швидше й сильніше, ніж дорослі.

Якщо ж ви змушені ходити селом або містом, намагайтеся вибирати затінки й обов’язково носіть щось на голові. Ще один спосіб вкритися від жари – парасолька, хоча, навряд хтось в наших краях наважитися ходити під парасолькою у суху погоду – будуть боятися насмішок… Якщо ж у вас немає а ні панами, а ні парасольки, намочіть хустку, або щось таке й намотайте на голову. Головне — простежте, щоб не було сильних протягів, інакше можна застудитися.

Тим, хто полюбляє прохолоджуватися в річці або ставку потрібно мати на увазі, що пірнати у воду різко не можна. Перепад температур може спровокувати спазм судин серця або судоми. Тому перед водними процедурами для початку охолоньте в тіні. У крайньому випадку зайдіть у воду і зануртеся декілька разів на мілині, відразу вийдіть з води на пару хвилин. Не купайтеся у брудних водоймах — велика вірогідність підхопити небезпечні шкіряні та інші інфекційні захворювання. Під крижаний душ залазити теж не варто: від холодної води судини звужуються, а потім ще сильніше розширюються. У жару краще приймайте теплий душ: коли ви вийдете, температура навколишнього середовища здасться нижче, ніж насправді. Доречи, холодний душ або прохолодний більш підходить для холодної погоди, тоді тіло починає грітися зсередини і в цілому сприймає навколишню температуру, як більш теплу. У будь яку погоду добре діє контрастний душ, але у теплу погоду потрібно завершувати гарячою, або теплою водою, а у прохолодну погоду – холодною.

Власники особистого автотранспорту страждають від жари не менше пішоходів. За день авто розігрівається так, що до непритомності недалеко. Проте є кілька способів збити температуру в салоні хоча б на десяток градусів. Найпростіший і доступний спосіб — повісити на всі стекла автомобіля сонцезахисні шторки на присосках. На додаток до них можна купити «дзеркальний» екран на вітрове скло. Установлювати його треба зовні автомобіля, захлопнувши краї дверима. Якщо екран буде усередині, відбите їм тепло й сонячне світло залишаться у салоні та крім підвищення температури будуть шкодити оздобленню автомобіля. Не лінуєтеся мити й полірувати автомобіль. Коли на кузові й стеклах багато бруду, від них перестає відбиватися сонячне світло й вони сильно розжарюються. Не варто залишати в салоні автомобіля запальнички й балони під тиском: вони можуть вибухнути.

Вдома: якщо у вас є кондиціонер, регулюйте його в межах від 18 до 24 градусів — така температура вважається самої комфортною для людини. Але кондиціонер, поки що для більшості наших людей – розкіш. Тому лишаються вентилятори і провітрювання протягами, але протяги дуже небезпечні. Щоправда, досить небезпечними є і вентилятори і кондиціонери, завдяки яким легко можна підхопити простуду та навіть важкі захворювання (запалення легенів, простудне запалення нирок, радикуліт, тощо). Кондиціонери також небезпечні тим, що якщо в них не міняти регулярно фільтри (або не чистити їх), вони є розповсюджувачами зарази, при чому, подекуди дуже небезпечної. Це, доречи, у повному обсязі стосується також і автокондиціонерів (у кого вони є). Тому влаштувати протяг краще перед сном, та самому не перебувати в цей час на смузі протягу. Але коли будете лягати в постіль, залишіть відкритим лише одне вікно, особливо, якщо ліжко перебуває у смузі протягу.

Непогана допомога в боротьбі з жарою — заклеїти вікна спеціальними плівками-світлофільтрами, це знизить температуру на кілька градусів. Зверніть увагу й на те, якого кольору у вас штори. Біла тканина відштовхує сонячні промені, а чорна поглинає. Можна використовувати й тепловідбивачі, як у автомобілях.

У жару через посилене потовідходження в організмі, який втрачає вологу, порушується водний баланс. Тому пити треба не менш 3-3,5 літрів в день. Але не солодкого газування: ці напої створені не для угамування, а для збудження спраги й покупки нового напою. Віддати перевагу краще підсоленій або підкисленій рідини: у півлітра води додати солі на кінчику ножа, чайну ложку лимонного соку або столову ложку сухого білого вина (якщо Ви не за кермом авто). Підійдуть морси, натуральні (не магазинні) соки, мінералка з лужним складом — але в жодному разі не лікувальна (занадто насичений склад може порушити електролітний обмін і збільшити навантаження на серце).

Звичайну воду також можна замінити водомісткими овочами й фруктами, наприклад, огірками, помідорами, кавуном. Завдяки їм організм одержує додаткову порцію вітамінів і мінеральних речовин. Гарячий зелений чай, що п’ють жителі півдня, теж корисний у жару: він регулює теплообмін. Але майте на увазі, що чорний та зелений чай у пакетиках, в основному є сурогатом. У принципі, це є порох від чаю, зібраний з брудних індійських, цейлонських чи китайських вереток і підлоги після обробки листового чаю, та й ще оброблений хімікатами для тривалого зберігання, тому від такого «чаю» краще відмовитися взагалі і назавжди. Будьте обережні також при покупці чаю з різними домішками. У більшості випадків, всі ці «фруктові» та інші подібні присмаки – суцільна хімія. Дуже добре у спеку пити іван-чай з м’ятою, мелісою, квітками глоду.

Від міцних спиртних напоїв слід відмовитися, тому що алкоголь збільшує тепловіддачу організму й провокує перегрів. До того ж на жарі людина п’яніє швидше й сильніше, ніж у прохолодну погоду. Навіть пиво бажано пити тільки світле — не міцніше 3,5 — 4,5 градусів. При цьому, майте на увазі, що вино і пиво дуже звужують судини і дуже ускладнюють роботу серця. Не слід вживати слабоалкогольні коктейлі та інші слабоалкогольні напої. Вони взагалі – гидота, а у спеку – подвійна, яка лише створює відчуття угамування спраги, а насправді розпалює її та у повному сенсі та й ще дуже швидко руйнує організм. Не слід захоплюватися й напоями, що містять кофеїн (кофе): вони, так само як і алкоголь, прискорюють зневоднювання. До того ж, у спеку кофе є ще більш небезпечним для осіб, які страждають на серцево-судинні захворювання.

У спеку не рекомендується їсти багато продукти, які зігрівають зсередини, наприклад, мед і сало. Але не багато можна і мабуть потрібно, адже сало сприяє укріпленню серцевих м’яз, а мед сприяє загальному укріпленню організму. Перед сном відмовтеся від «серйозних» продуктів на кшталт м’яса, тому що переварювання важкої їжі викликає підвищення температури тіла й підсилює потовідходження. Добра їжа – бринза, сири, мамалига, овочеві салати, холодний, або не дуже гарячий (та можна і гарячий, але не насичений м’ясом або салом) борщ, буряковий суп, окрошка. Прохолоджують організм і допомагають адаптуватися до жари фрукти з легким в’язким смаком (хурма або банани) і всі овочі-фрукти зеленого і білого кольорів.

Давні слов’яни, коли йшли на цілий день у поле на косовицю, брали із собою корінь селери (сельдерей), нагадує газета «Сегодня«. Вони просто тримали його в роті, розсмоктували й таким чином не відчували спеки. Сік селери дійсно допомагає організму відрегулювати температуру тіла й легше впоратися з літньою жарою. Тому корисно пити по п’ятдесяти грамів цього соку перед виходом на роботу й ще стільки ж перед обідом або вечерею. Якщо смак селери вам не подобається, спробуйте змішати його з кислим молоком. Для цього селеру очистить, натріть на дрібній тертці й відразу ж, поки не стемнів, змішайте його з кефіром або кисляком. Можна додати небагато товчених волоських горіхів, порізати пару гілочок петрушки та зовсім трішки товченого часнику. Всі ці продукти поліпшують склад крові у спеку.

Будьте обережні зі швидкопсувними продуктами. До них відносяться всі молочні продукти, в тому числі морозиво (хоча, останніми роками, у ньому молока не буває, або майже не буває), готові салати, випічка із кремом, варена ковбаса, риба — свіжа й малосолена, яйця. Також варто втриматися від покупки у вуличних ларьках та у бабусь будь-яких пиріжків і слойок з м’ясною начинкою.

Хто має хоча б найменшу можливість, слід обов’язково трохи відпочити посеред дня, полежати десь у затінку, а краще трохи поспати.

Мітки: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Залишити коментар