admin on 14th Май 2017

Топінамбур у народі називають «земляною грушею». Це висока багаторічна рослина, цвітіння в якого відбувається в серпні й вересні. Цілющі властивості застосування топінамбура відомі багатьом. Особливо коштовною живильною й лікувальною сировиною є бульби топінамбура, які можуть бути жовтого, білого, червоного, фіолетового кольору.

Топінамбур – рослина невибаглива, може рости на задвірках городів. Його коренева система розвинена дуже добре, і він стійкий як до посухи, так і надлишкової вологості ґрунту. Його навіть вивести важко. Топінамбур добре плодоносить і зберігає свої бульби в ґрунті всю зиму, до весни.

Дуже важливим у наші часи є те, що топінамбур не вбирає в бульби й листи, шкідливі речовини із ґрунту й повітря, і навіть радіоактивні речовини й нітрати минають цю рослину стороною. Цим самим він істотно відрізняється від багатьох рослин, які застосовуються виготовлення ліків або безпосередньо для лікування.
Топінамбур ефективно застосовується в лікувальному харчуванні при таких захворюваннях, як цукровий діабет, виразка шлунку й дванадцятипалої кишки, панкреатит, гіпертонія й сечокам’яна хвороба. Топінамбур допомагає швидко впоратися з наслідками інтоксикацій, дії радіонуклідів, важких металів, стресів, дисбактеріозу, ефективно допомагає впоратися із запорами, ожирінням, він стимулює імунітет, попереджує інфекційні захворювання, запобігає виникненню доброякісних і злоякісних пухлин. А у випадку захворювання на рак, застосовування топінамбуру у комплексі із препаратами проти онкології істотно допомагає впоратися з хворобою.

Люди, що вживають топінамбур регулярно, відзначають, що він допомагає підвищити працездатність і бадьорість, підняти життєвий тонус, нормалізувати тиск і серцеву діяльність. Постійне застосування в харчуванні топінамбура поліпшує зір і допомагає впоратися з очними хворобами, заспокоює й нормалізує сон.

Страви з топінамбуру рекомендується включати у свій раціон хворим пієлонефритом, туберкульозом, гастритом, виразкою з високою кислотністю, гепатитом, холециститом, аритмією, атеросклерозом, ішемічною хворобою серця.
При цукровому діабеті топінамбур можна включати в раціон у будь-якому виді й кількості: у своєму складі ця рослина містить полісахарид інулін, що, у свою чергу, розщеплюючись в організмі, утворює фруктозу, яка незамінна в харчуванні хворих цукровим діабетом. При цьому захворюванні у раціоні дуже бажано картоплю повністю або наполовину замінити бульбами топінамбура.

Як у лікуванні цукрового діабету, так і інших захворювань, можна робити салат з листів топінамбуру. Для цього молоді листя рослини промити, нарізати, додати будь-яку зелень, огірок, полити столовою ложкою маслинової олії. Та якщо не має маслинової – піде і соняшникова і кукурудзяна (кукурудзяна – краще).

При гіпертонії, цукровому діабеті, панкреатиті, низькому гемоглобіні (анемія) потрібно пити відвар з топінамбура. 3 бульби топінамбура нарізати, залити  літром води. Довести до кипіння, варити 7 хвилин, після чого виключити й настояти під кришкою 1 годину. Літр відвару потрібно випивати за 5 прийомів до кінця дня, без цукру.

При печії, гіпертонії, головному болю, виразці шлунку, поліартриті рекомендується щодня пити свіжий сік топінамбура. Сік щоразу вичавлювати свіжий, пити по половині склянки тричі в день за 15 хвилин до прийому їжі. До соку топінамбура можна додавати морквяний, буряковий, яблучний соки. Замість соку, або як освіжаючий вітамінний напій, можна робити квас із топінамбура: порізані бульби топінамбура залити кип’яченою холодною водою в пропорції 10 коренів на 3 літри води. Поставити банку в тепле місце, накрити серветкою. Квас буде готовий через 3-4 дні.

При ожирінні, циститі, анемії, холециститі, лейкозі, пієлонефриті, діабеті можна пити напій з порошку топінамбура: 2 їдальні ложки порошку залити половиною літру окропу. Остудити під кришкою. Пити тричі в день по 1 склянці, між прийомами їжі.

При анемії, грипі, простудних захворюваннях можна пити 3-4 рази на день чай із квіток топінамбуру. Чай з листів топінамбуру, заварений, як чорний чай, у заварному чайнику, п’ють для лікування інфаркту, інсульту, наслідків радіоактивного опромінення.

При сечокам`яній хворобі, панкреатиті, цукровому діабеті, гіпертонії, атеросклерозі, ожирінні потрібно щодня з’їдати по 3 бульби топінамбура у свіжому виді, за годину до прийому їжі.

При сухотах рекомендується пити свіжий сік топінамбура, розбавляючи його водою в пропорції 1:1, 3 рази на день по склянці.

 

При будь яких захворюваннях, що зазначені вище, можна пити настій з листів топінамбура. Дрібно нарізати вимиті листи, 1 їдальню ложку листів залити 3\4 (три четвертини) літру окропу, настояти 1 ніч. Пити по половині склянки 4 рази на день за 15 хвилин до прийому їжі.

 

При артрозах, артриті, остеохондрозі, артеріосклерозі, склеродермії, бурситах, після травм, розтягань і переломів потрібно приймати ванну з відваром сухих листів топінамбуру. Сухі листи разом зі стеблами (200 грамів на 10 літрів води) прокип’ятити 10 хвилин, процідити, додати у ванну. Лежати у ванні потрібно не довше, ніж 15 хвилин. Курс – 10 ванн по 1-й щоденно, потім зробити перерву на 1 місяць.

Зовнішньо маски й примочки з топінамбуру застосовуються при в’ялій шкірі, вугровій висипці, фурункульозі. Відваром з листів і стебел рослини можна протирати шкіру й робити примочки при діатезі, вуграх, дерматиті, екземі. При  вітіліго потрібно пити свіжий сік топінамбуру по 0,5 склянки 3-4 рази на день між прийомами їжі.
У звичайному харчуванні топінамбур вживають у свіжому, вареному, запеченому, маринованому виді. З топінамбуру готують пюре, супи, салати, другі блюда, начинки для пирогів, киселі, компоти, варення.

Як вітамінну добавку до їжі, топінамбур щодня вживають у такому виді:  бульби добре промити, разом зі шкіркою натерти на дрібній пластмасовій тертці. З’їдати тертий топінамбур по 50 грамів за 30 хвилин до їжі тричі в день. Курс лікування – 1 місяць. При бажанні курс можна повторити, зробивши перерву на 10 днів. Та якщо Ви не зробите перерву, шкоди від цього не буде. Перерва бажана для того, щоб з одного боку самі блюда з топінамбуру Вам не  набридали, а також щоб Ваш організм теж не звикав до нього і тим самим не ігнорував його лікувальні властивості.

Підготовлено по матеріалах різних публікацій.

 

Мітки: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 комментария к “Топінамбур або земляна груша”

  1. В останньому абзаці замініть «30 мінут» на 30 хвилин.

  2. Kuman, дякуємо, замінили

Залишити коментар