admin on 14th Сентябрь 2019

Пропонуємо Вашій увазі цікавий історичний документ ХІХ ст., що стосується забезпечення розвитку сільського господарства і охорони здоров`я населення у Бессарабії періоду Російської імперії. Це є пам`ятка-листівка, видана у типографський спосіб, яка розповсюджувалася серед селян, в тому числі – через церкви. Священики зачитували селянам текст цих пам`яток для підвищення їх обізнаності.

Це все варто мати на увазі і в наші часи, особливо селянам і фермерам, які нажаль, далеко не завжди володіють необхідними знаннями і не дотримуються належних агротехніческих заходів.

 

&&&

 

Пане Бессарабський Губернський Лікарський Інспектор,

 

об`їжджаючи в перших числах цього Липня місяця, Хотинський Повіт побачив у багатьох місцях, на колоссях жита досить рясний розвиток паразитного грибка, що називається спориньєю або чорними ріжками, а розпитуючи поселян узнав, що вони не мають жодного розуміння про шкоду, що виникає внаслідок вживання в їжу страв з житнього борошна з домішками спориньї, ставлячись до великої кількості цих грибків на житі геть байдуже.

Хворобливі припадки, що виникають від вживання в їжу житнього борошна з домішками спориньї виявляються в двох видах: 1) Конвульсивному і 2) Гангренозному.

— В першому виді, окрім ознак подразнення шлунку, блювоти й проносу, виникає почуття колоття, сверблячки, повзання мурашок, особливо в ножних пальцях і менше на руках, — при чому торкання викликає не рідко судорожні посмикування, з’являються біль в голові, поряд з шлунком, а рівно й посмикування різних м`язів, судоми рук, ніг, часто з сильним болем, що деколи призводить мимоволі до лементу. За цим, раніше або пізніше наступає занепад чутливості й руху до паралічу, іноді виникають правець, епілепсія, головокружіння, розширення зіниць, потемніння зору.

У другому — гангренозному виді хвороби, з початку з’являються такі самі симптоми, як і в першому, але потім хворі відчувають в руках і ногах крижаний холод, такий, що їх не можна ні чім зігріти, з’являється бліднота, зморщування шкіри, іноді раковидна червоність; за тім на холодних почорнілих частинах з`являються пухирці й більшою частиною — суха гангрена, особливо на нижніх кінцівках, зрідка на тулубі. У легких випадках хвороба обмежується відчуттям плазування мурашок і синім кольором членів без гангрени. Хвороба ця носить назву: злої корчі.

В виду цього, необхідно:

1) Відділяти чорні ріжки від зерен жита.

2) Борошно до приготування з нього тіста, попередньо добре висушити, так як при сушці масло спориньї випаровується й самі ріжки стають не такими шкідливими.

3) Щоб хліби пеклися не більше, як в 10 — 12 фунтів, тому що хліб такої величини краще випікається, а з тим разом відділяються від нього шкідливі частки спориньї.

 

 

____________________________________________

Тип. наслѣдниковъ Д. Крайза. Каменецъ-Под.

 

 

Наша примітка

Споринья (укр. – ріжки; лат. — Claviceps purpurea) злаків відноситься до грибів класу Аскоміцети. Вражає жито, рідше – пшеницю, ячмінь, овес, просо. Розповсюджений повсюдно. У період дозрівання на колоссях і мітелках замість зерен утворюються склероції (ріжки) від темно-фіолетового до майже чорного кольору. Склероції бувають довжиною до 4 см.

Борошно із зерна з домішком ріжків (більш 0,5 %) непридатне ні для випічки хліба, ні на корм худобі.

Джерелом інфекції служать склероції в ґрунті й на насінні. Розвитку хвороби сприяють висока вологість, розтягнутий період цвітіння, дощове й тепле літо. Звичайно, значно сильніше уражені рослини, що перебувають біля краю поля, у дороги. У середині поля ріжки, як правило, не виявляється, тому що при оранці поля склероції, що перебувають на поверхні ґрунту, заорюють.

Сучасні апгротехничні заходи боротьби зі шкідником полягають у дотриманні сівозміни, очищенню зерна від склероціїв, знищенні дикоростучих злаків, окремому обмолоті країв поля й очищенню насіння від ріжків, своєчасному збиранні, ранній глибокій зяблевої оранці.

 

Мітки: , , , , , , , , , , , , , , ,

Залишити коментар