Виноград – це майже всіма улюблена ягода із приємним смаком і неймовірним числом цілющих властивостей. Ми цінуємо його смакові якості, різноманіття сортів, надзвичайну красу виноградної лози, а також за те, що він – основна складова при виробництві вин. Здавна цей фрукт визнавався добрими ліками від багатьох фізичних недуг. У наші дні вчені продовжують вивчення його властивостей. Пропонуємо Вам коротку інформацію про те, чим корисний виноград і які його властивості в деяких людей можуть викликати небажані наслідки.

 

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ Й КОРИСТЬ ДЛЯ ОРГАНІЗМУ

 

Отже, розглянемо корисні властивості винограду. Цей фрукт – комора вітамінів, живильних елементів і клітковини. Завдяки ним він може:

  • сповільнювати старіння (отже аматори винограду довше залишаються молодими);
  • попереджати хвороби серцево-судинної системи;
  • цілюще впливати на ЖКТ,
  • перешкоджати розвитку онкозахворювань;
  • зберігати зір.

 

Чим корисний виноград для організму ще?

Крім іншого, він наповнює його силою й енергією, поліпшує кровообіг. За здатність виробляти серотонін (усім відомий, гормон щастя) ягода дуже рекомендується людям, які мають схильності до депресії й до різних пригнічень стану.

Дозрілі ягоди – це цілий комплекс вітамінів. Сік містить складний набір органічних кислот (яблучна, лимонна, гліколєва, бурштинова, винна) плюс цілий скарб мінеральних речовин і мікроелементів (алюміній, калій, залізо, магній, марганець, кальцій, фосфор, йод, мідь, сірку). Крім того, користь винограду для організму проявляється в протизапальних і антисептичних якостях. Шкірочка ягоди наповнена пектинами, які очищають організм від шкідливих металів.

Давайте докладніше з’ясуємо які вітаміни можна знайти у винограді:

  • Вітаміни групи В. Це прекрасні антидепресанти. Тобто, уживши виноградне гроно або випивши чашку соку, цілком можна підвищити собі настрій. Крім того, вітаміни цієї групи оптимізують здоров’я шкіри, волосся й нігтів. Також сприятливо вони позначаються на красі особи. Вітамін В9 поліпшує стан крові.
  • Вітаміни С и Р. Вживаючи виноград, можна бути абсолютно впевненим у міцності свого імунітету. Вітаміни роблять шкіру гладкою й пружної, а також можуть нормалізувати тиск.
  • Вітаміни А, Є, Н и бета-каротин. Виноград незамінний при хворобах шлунка, кишечнику, серця, посудин, і проблемах з верхніми дихальними шляхами. Вітаміни, які містить ягода, допомагають підтримувати організм у тонусі.

 

Припустимо вживати не тільки безпосередньо м’якоть, але й шкірку, і навіть кісточки, і листи (вони теж мають вітаміни).

 

 

СВІТЛИЙ АБО ТЕМНИЙ? ЯКИЙ ВИНОГРАД КОРИСНІШЕ?

 

Усім відомо, що виноград буває різних відтінків. Але поїдаючи його, мало хто замислюється про те, що відмінність проявляється не тільки у фарбуванні, але й у живильних властивостях. Розглянемо: чим корисний виноград різних кольорів.

 

Світлі сорти винограду

 

Світлі сорти характеризуються підвищеним вмістом заліза. Це сприяє рятуванню від втоми. Світлий виноград стимулює обмінні процеси організму, що сприяє рятуванню від зайвих кілограмів. Крім цього, низка сортів світлого винограду цілюще впливає на органі дихання (отже вони показані при астмі, ларингіті й бронхіті).

 

 

Темні сорти винограду

 

Цей вид винограду більше характеризується лікувальними складовими. Він більш кислий, але набагато корисніше світлого родича. Темні сорти попереджають появу ракових пухлин, сприяють посиленню імунітету організму, що, у свою чергу, допомагає уникнути простудних і вірусних захворювань. Це природний антидепресант. Крім того, користь винограду темних сортів — у профілактиці зниження пам’яті в людей літнього віку. Але треба бути обережним із уживанням темних сортів винограду людям з підвищеним тиском (гіпертонічними проявами). Особливо спірними щодо прийнятності є ізабельні («Ізабела», її «предки і нащадки») сорти винограду, хоча вони є мабуть найбільш ароматними.

 

 

ПРОТИПОКАЗАННЯ ДО ВЖИВАННЯ

 

Однак, перш ніж кидатися поїдати тоннами корисний виноград, варто врахувати, що іноді цю ягоду необхідно вживати з обережністю. Виноград може також заподіяти і шкоду здоров’ю деяких людей. Потрібно завжди пам’ятати про помірність, щоб улюблені ласощі не дали небажані результати.

В дійсності користь винограду для організму неоціненна, а шкода від його вживання мінімальна. Але тому що він містить чимало цукру, його рекомендується виключити з меню діабетикам. Крім того, ці ягоди сприяють набору зайвої ваги.

Тим, хто має проблеми з шлунком, потрібно є виноград з обережністю, тому що при зайвій кількості з’їденого він може викликати розлад шлунково-кишкового тракту.

Кислоти, які є в солодких сортах, можуть пошкодити зубну емаль. Тому після поїдання винограду слід полоскати ротову порожнину, щоб зменшити негативний вплив соку на зуби.

У деяких можуть бути алергійні прояви на виноград, але алергія – хвороба сугубо індивідуальна для кожного.

Незважаючи на величезну кількість користі для організму, жінкам у період вагітності лікарі радять не вживати в їжу виноград, але це сумнівна, швидше за все – перестрахувальна рекомендація. У регіонах, де виноград вирощується сотнями або навіть тисячами років, ні хто з жінок ні коли не дотримувався цього правила. Проте, треба пам’ятати, про помірність і в кожному разі, про всякий випадок, віддавати перевагу більш легким для організму – світлим сортам винограду.

 

Щоб користь винограду виявилася максимально, а негативні фактори не дали про себе знати, необхідно вірно поєднувати цей фрукт із іншими продуктами. Ягоду не рекомендується вживати разом з іншими сирими овочами або фруктами, з молоком (особливо — з некип’яченим молоком), а також з кисломолочними продуктами. Крім цього, не можна разом з ним пити різні газовані напої (будь-які газовані напої в будь якому випадку – гидота) і мінералку. Не потрібно поєднувати виноград з алкоголем. Не всім можна вживати виноград разом з жирною їжею (особливо темні сорти).

 

Тільки дотримуючись усіх наведених порад по вживанню винограду, можливо використовувати цей дарунок природи як потужне знаряддя в боротьбі за здоров’я, молодість і красу.

Таким чином, просто вживаючи виноград, ви поправляєте здоров’я, можете позбутися болів у суглобах і поліпшити психологічний стан. Виноградний сік – перший серед інших, тому що він зміцнює організм, тонізує, обновляє сили й рятує від втоми.

 

 

ВИНОГРАДНІ КІСТОЧКИ

 

Окремо слід сказати про виноградні кісточки.

Вчені дійшли висновку, що хімічний склад виноградних кісточок являє собою саму справжнє природне джерело вітамінів і незамінних для людського організму з’єднань. Хімічний склад виноградних кісточок містить велику кількість вітаміну групи Є. Токоферол відіграє важливу роль у життєво важливих процесах, які постійно відбуваються в організмі людини. Користь виноградних кісточок також пов’язана з високим вмістом таких біологічно активних з’єднань як кальцій і калій. Варто відзначити, що той або інший вид виноградних кісточок буде виділяться своїм унікальним вітамінно-мінеральним складом. Вид виноградних кісточок прямо залежить від сорту рослини. Крім того, від виду залежить і калорійність виноградних кісточок.

Однак, варто відзначити, що середній рівень калорійності виноградних кісточок перебуває на оцінці в 63 ККал, які містяться в 100 грамах продукту. Виноградні кісточки використовують для одержання найціннішої рослинної олії, а також борошна або виноградного порошку, який активно використовують у кондитерському виробництві, медицині й фармакології.

При регулярному вживанні в їжу винограду з кісточками організм людина буде захищена від стресів. Крім того, виноградні кісточки виступають як природний антиоксидант. Дослідники вважають, що виноградні кісточки благотворно впливають на організм людини, а також сповільнюють процеси старіння. Багато виробників вітамінів і біологічно активних добавок використовують екстракти отримані на основі виноградних кісточок у процесі виробництва своєї продукції. Тому, не варто їх випльовувати при вживанні винограду.

 

Шкода виноградних кісточок

 

Однак, крім неоціненної користі є інформація про наявність шкоди виноградних кісточок для деяких людей, так званих груп ризику. Медики радять не захоплюватися самолікуванням і тим більше не поглинати виноградні кісточки в великих кількостях. Справа в тому, що шкода виноградних кісточок може бути істотною і вплинути на людей, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Крім того, не виключено, що вживання виноградних кісточок у великих кількостях може спровокувати апендицит.

 

 

ВИНОГРАДНЕ ЛИСТЯ

 

Корисні властивості виноградного листя давно відзначені народною медициною. Листя винограду багаті вітамінами А, З, В, а також мінералами марганцем, магнієм, залізом і кальцієм. Досить 30 грамів виноградного листя, щоб забезпечити організм добовою нормою вітаміну А. Якщо вам не хочеться нічого готовити із цього продукту, просто з’їжте 5-6 листів винограду. Так вони принесуть навіть більше користі.

Вживання в їжу виноградного листя допоможе людям, які страждають від набряків і венозної недостатності. Їх можна застосовувати для поліпшення кровообігу. Чай з виноградного листя застосовують для полегшення періодичних болів у жінок. Для того щоб приготувати чай, досить залити окропом сушені листи винограду.

Завдяки антиоксидантним властивостям листя винограду сповільнюють процеси старіння й допомагають запобігти багатьом хронічним захворюванням. Листя винограду містять речовину, яка забезпечує вироблення ресвєратролу – дуже потужного антиоксиданту. У складі листя є також речовини, які знижують ризик розвитку серцево-судинних хвороб, захищають від інсульту.

Є відомості, що листя допомагають при носових кровотечах, для рятування від них вдихають порошок з висушеного виноградного листя. Також цей порошок можна використовувати для обробки ран як антисептичний засіб.

Подрібнені листя здавна використовували в косметичних цілях. Порошок з виноградного листя змішаний із квітковим медом наносили на обличчя при нормальному типі шкіри. Така маска забирає шелушінню й робить шкіру більш м’якою.

Користь листя і лікувальні властивості також пояснюються високим вмістом у них рослинних волокон (близько 8% добової норми для сучасної людини). Клітковина заповнює шлунок, залишаючи почуття ситості, допомагає процесам травлення. Таким чином, клітковина сповільнює процес викиду цукру в кров.

Споживання листя у їжу допоможе впоратися з депресією.

У Північній Америці здавна застосовували чай з виноградного листя як засіб від гепатиту, діареї, різного характеру хвороб у животі. Допоможе чай ще й у лікуванні молочарки.

Для того щоб знизити ризик карієсу, досить пожувати виноградний лист. Цей простий засіб зменшить кількість «поганих» бактерій у ротовій порожнині. Також листя вбережуть від пародонтозу й виникнення зубного нальоту.

Виноградні листя часто використовуються у народній медицині для лікування безлічі хвороб. З листя винограду готовлять цілющі чаї, відвари й компреси. Рецепти можна легко знайти в книжкових лікарський порадниках або в Інтернеті.

 

Виноградні листя в кулінарії

 

Голубці з виноградного лисття

В кулінарії листя винограду широко використовуються в Криму, в Одеській, Миколаївській, Херсонській областях, у Краснодарському краї Росії, у Молдові, Грузії, Вірменії, Азербайджані, країнах Середньої Азії, а також у Греції, Туреччині, Болгарії. Не обходяться без виноградного листя й арабська, в’єтнамська кухні. Рослину в цих країнах застосовують для готування голубців і їх варіації, яка в більшості країн називається «долма». Для готування голубців м’ясо-рисовий фарш або м’ясний фарш (для долмы) загортають у листя винограду, що заміняють більш звичну для більшої частини України й Росії капусту, й жарять, тушать або запікають.

Листя винограду добре піддаються термічній обробці, у будь-якому виді вони всмоктують вміст інших інгредієнтів і додають блюду свій неповторний смак. Листя добре сполучаються з жирними копченостями й м’ясом, особливо – з бараниною. Крім прекрасних смакових якостей, листя винограду прикрасять звичні блюда перед подачею на стіл.

У гастрономічних цілях, як правило, вживають листя білого винограду. Таке листя краще збирати в період цвітіння лози. Листя, зібрані в цей час будуть мати приємну кіслинку. Листя темних сортів винограду застосовуються рідше. Справа в тому, що їх край досить нерівний, через що такий лист незручно використовувати для обгортання фаршу, та й він більш твердий.

Долма

Виноградне листя краще вживати у свіжому виді, але тому що жителі міст не мають такої можливості, то продукт можна готувати взапас. Листя можна заморозити або засолити – обирайте будь-який зручний для вас варіант їх зберігання. Перевагою заморожування є те, що листя зберігають більше корисних речовин і на смак лише злегка відрізняються від свіжих. Мариновані виноградні листя мають приємний смак, але вимагають набагато більше часу на приготування. При цьому, не слід забувати, що маринування пов’язане з використанням оцту, а оцет сам по собі – не найкращий продукт для організму, хоча в деяких випадках і в невеликих кількостях він може мати лікувальний ефект (той самий виноградний оцет або яблучний).

Виноградне листя добре поєднується з бобовими продуктами, їх часто готують із нутом, квасолею, сочевицею. Разом з медом і сухофруктами свіжі листя можна додавати до солодкого плову. Перетерті супи одержать новий смак, якщо додати в них кілька виноградних листочків.

Невелика калорійність листя (усього 13 ККал на 100 грамів) дозволяє використовувати продукт із метою коректування ваги.

 

Протипоказання до вживання виноградного листя

 

Протипоказань до вживання листя винограду не має, якщо знати міру.

Жінки повинні утриматися від вживання листя на останній стадії вагітності, оскільки листя впливають на роботу молочних залоз.

 

 

АЛКОГОЛЬНІ НАПОЇ З ВИНОГРАДУ

 

Усі знають, що виноград є, мабуть, найбільш прадавньою й найпоширенішою у світі сировиною для виготовлення  алкогольних напоїв. Ми сьогодні не будемо в цій статті торкатися користі й шкоди виноградного вина – це дуже велика окрема тема. Звернемо увагу тільки на те, що для людського організму, за великим рахунком, корисними є в основному тільки сухі вина. Виключення із цього правила, що б і хто б там щось не казав, мабуть  становлять лише окремі, високоякісні і досить дороговартісні сорти кагору.

 

Для прихильників більш міцних напоїв відзначимо, що різні міцні спиртні напої, виготовлені з винограду (горілка, чача, самогон, коньяк, бренді), є найбільш прийнятними для організму із усіх видів міцних спиртних напоїв – на стільки, на скільки взагалі можна в цьому випадку говорити про прийнятність.

Однак деталізувати цю тему ми теж не будемо, оскільки питання вживання алкогольних напоїв, особливо міцних, так само є проблемною й дуже великою темою.

 

Мітки: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Залишити коментар